Budapesten lép fel a természettudományokat népszerűsítő metálzenekar

A szimfonikus metált játszó finn Nightwish zenekar legújabb, márciusban megjelent albuma a természettudományok, annak képviselői, az élet és annak végtelen megnyilvánulási formái előtt tiszteleg. Az album címadó dalát - The Endless Forms Most Beautiful - Charles Darwin A fajok eredete c. alapműve utolsó mondatának egy szakasza ihlette. E mondat magyar fordításban így hangzik: "Felemelő elképzelés ez, amely szerint a Teremtő az életet a maga különféle erőivel együtt eredetileg csupán néhány, vagy csak egyetlen formába lehelte bele, és mialatt bolygónk a gravitáció megmásíthatatlan törvényét követve keringett körbe-körbe, ebből az egyszerű kezdetből kiindulva végtelenül sokféle, csodálatos és gyönyörű forma bontakozott ki – és teszi ma is." (A fordítás az 1860-as 2. kiadást vette alapul, az első kiadásban nem esett szó a Teremtőről.)

A dalok közül kettőben hallható a híres evolúcióbiológus és szkeptikus, Richard Dawkins is, aki, miután felkérték a közreműködésre, néhány korábbi Nigthwis-szerzemény meghallgatása után igent mondott.

A banda világ körüli turnéjának egyik állomása lett volna a Hegyalja Fesztivál, de mivel a rendezvény elmaradt, a meghirdetett koncertet Budapesten tartják július 15-én, szerdán, a Petőfi Rendezvényközpontban.

Az albumra eredetileg felkerült volna Carl Sagan-nek emléket állító szerzemény, de terjedelmi okokból lemaradt, és csak kislemezen jelent meg.

Facebook
vitaterep