Hírfigyelő

A Hírfigyelőben olyan - főleg magyar nyelven megjelent - hírek közül szemezgetünk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak az általunk tárgyalt témakörökhöz. Ritkábban beveszünk egy-egy érdekesebb tudományos hírt - csak azért, mert valamiért különlegesnek tartjuk. A híreket könnyed formában tárgyaljuk; hozzáfűzzük véleményünket, gondolatainkat. Válogatásunk, tárgyalásunk szubjektív, bár igyekszünk a híreket a tudomány nézőpontjából értékelni. Mi is tévedhetünk, ezért mindenki figyelmét felhívjuk arra, hogy nyugodtan kételkedjen, és járjon utána információinknak!

A Magyar Tudomány Ünnepe

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából nagyszabású eseménysorozat kerül megrendezésre, nemcsak hazánkban, hanem a Kárpát-medence magyarlakta területein is. A programsorozatban nemcsak közvetlen tudományos kérdésekről esik majd szó, hanem napjaink aktuális problémái is terítékre kerülnek, remélhetőleg ezúttal minél politikamentesebb és minél korrektebb megközelítésben. A népszerű témák között megtaláljuk a genetikát és az evolúciót, a homeopátiát, az oltásokkal kapcsolatos nézeteket és tévhiteket, az "álomfejtést", de az előadások foglalkoznak a migráció kérdésével, és ezzel összefüggésben az iszlám értékközvetítő szerepével is.

Bővebben ...

Az év szabolcsi vállalkozója haszontalan készülékkel vert át embereket

 

2013-ban az év szabolcsi feltalálója címet egy teljesen haszontalan, a test hullámait harmóniába rezegtető dobozzal sikerült elnyerni. Az értelmetlen szöveggel hirdetett dobozoknak gyógyhatást tulajdonítottak, és fajtától függően több százezer, de akár több millió forintot is elkértek érte. A Gazdasági Versenyhivatal most megbüntette a haszontalan eszközöket gyártó céget a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt. (A bírság értéke sajnos egy extra készülék árából kifizethető.)

A versenyhivatal döntése itt, az átverős készülékek hátteréről szóló cikk itt érhető el.

Facebook
vitaterep

Petőfi "újratemetése"

Rendkívüli esemény helyszíne lesz július 17-én, Budapesten a Fiumei úti temető: végre eltemethetjük egyik legnagyobb költőnket, Petőfi Sándort!

Vagy nem... Morvai Ferenc évtizedek óta küzd azért, hogy a Barguzinból kicsempészett, általa Petőfi csontvázaként emlegetett leleteket a tudományos világ is fogadja el a költő maradványainak. Szerinte a Magyar tudományos Akadémia és az állam szándékosan hamisítja meg a múltat, és nem hajlandó elismerni, hogy Petőfi nem halt meg a segesvári csatában, hanem orosz fogságba hurcolták, ahol még évtizedekig élt Petrovics néven. Nézeteinek elfogadásában aprócska problémát jelent, hogy a csontvázakat előbb Oroszországban, majd az Egyesült Államokban is nőnek azonosították, ráadásul az 184849-es szabadságharc leverését követően nincs tudomásunk Oroszországba deportált hadifoglyokról.

Bővebben ...

Budapesten lép fel a természettudományokat népszerűsítő metálzenekar

A szimfonikus metált játszó finn Nightwish zenekar legújabb, márciusban megjelent albuma a természettudományok, annak képviselői, az élet és annak végtelen megnyilvánulási formái előtt tiszteleg. Az album címadó dalát - The Endless Forms Most Beautiful - Charles Darwin A fajok eredete c. alapműve utolsó mondatának egy szakasza ihlette. E mondat magyar fordításban így hangzik: "Felemelő elképzelés ez, amely szerint a Teremtő az életet a maga különféle erőivel együtt eredetileg csupán néhány, vagy csak egyetlen formába lehelte bele, és mialatt bolygónk a gravitáció megmásíthatatlan törvényét követve keringett körbe-körbe, ebből az egyszerű kezdetből kiindulva végtelenül sokféle, csodálatos és gyönyörű forma bontakozott ki – és teszi ma is." (A fordítás az 1860-as 2. kiadást vette alapul, az első kiadásban nem esett szó a Teremtőről.)

A dalok közül kettőben hallható a híres evolúcióbiológus és szkeptikus, Richard Dawkins is, aki, miután felkérték a közreműködésre, néhány korábbi Nigthwis-szerzemény meghallgatása után igent mondott.

Bővebben ...

Szombaton rendezik a Budapest Szkeptikus Konferenciát

A Budapesti Műszaki Egyetem idén 12. alkalommal rendezi meg a Budapesti Szkeptikus Konferenciát. A rendezvényre az eddigiektől eltérően nem februárban, hanem március 28-án kerül sor, változatlan helyszínnel. A konferencia ezúttal az áltudományos és tudományos világképek pszichológiai háttere, valamint a tudomány kommunikációja köré szerveződik. A hagyományoknak megfelelően a konferenciát ezúttal is kerekasztal-beszélgetés zárja.

Bővebben ...

Kamuhírek március elejéről

Sajnos az álhírek folyam egy pillanatra sem torpan meg: márciusból alig egy hét telt el, de máris annyi anyag gyűlt össze, hogy csokorba szedve át lehet nyújtani az érdeklődő közönségnek. Az áltudományokkal szembeni fellépés egyik élenjáró blogja, az urbanlegends összegyűjtötte a kora tavaszi ostobaságokat. Jó szórakozást!

Bővebben ...

Ismét Darwin és pintyei

Köztudott, hogy Darwin evolúció-elmélete milyen sokat köszönhet a Galápagos-szigeteken élő pintyek tanulmányozásának. Az már kevésbé ismert, hogy e madarak 15 fajának vizsgálata napjainkban is zajlik, és egy negyvenéves munka eredményeként - melynek során minden egyes madárfaj esetében több szigetről is befogtak példányokat - kiderült, hogy a fajok közötti génáramlásnak, meghatározó szerep jutott a Darwin-pintyek evolúciójában, valamint az is kiderült, hogy kis mutációk is okozhatnak nagy megjelenésbeli különbségeket.

Az eredeti, Nature-beli cikk összefoglalója itt, az erről tudósító hangzatos című magyar tudósítás itt található.

Facebook
vitaterep

GMO: még sok a teendő a politika és a tudomány összebékítésén...

Alig néhány nappal azután, hogy egy értelmes cikkről tudósíthattunk a genetikailag módosított növényekkel kapcsolatban, hazánk szakminisztere furcsa bejelentéssel "örvendeztette meg" a tudomány képviselőit: tervei szerint egész Európát génmódosított élelmiszerektől mentessé kellene tenni, mondván, "közös felelősségünk, hogy biztonságos élelmiszerek kerüljenek az asztalra." Természetesen a tudomány képviselői ezúttal sem jelennek meg sehol, maradnak a politikusok - és a génmódosításoktól mentes növények mellett a tudománymentesség... A felvilágosítás terén tehát még igen hosszú út áll előttünk.

Bővebben ...

Végre egy értelmes cikk a GM-növényekről

Az össznépi GMO-ellenes hisztériában csak elvétve jut a nagyközönség elé olyan ismeretterjesztő cikk, amely a génmódosítás előnyeiről szólna. Szerencsére az origo hírportál ezúttal olyan írást közölt, amely a genetikailag módosított élelmiszerek kedvező egészségügyi hatásairól tudósít.

A cikk nem az ismertebb, kártevők elleni növényekről szól, hanem azokról a változatokról, amelyek fogyasztása vagy kedvező élettani hatást vált ki, vagy amelyek feldúsított tápanyagot tartalmaznak, így segíthetnek a világ népességének jelentős részét sújtó alultápláltság elleni harcban. A cikkből az is kiderül, hogy ezen növények közül sajnos még egyet sem engedélyeztek.

Bővebben ...

Elérhető a "szkeptikus film" a Youtube-on

A Nagy Attila János rendezésében a Szkeptikus Társaság közreműködésével 2009-ben készült Kételkedem, tehát vagyok! című film a tulajdonos CinamArt Kft. engedélyével mától szabadon megtekinthető a Youtube csatornánkon. Az 45 perces film2011-ben a 42. Magyar Filmszemlén a tudományos-ismeretterjesztő kategóriában elismerő oklevelet kapott. A zsűri indoklása szerint "Nagy Attila János Kételkedem, tehát vagyok című alkotása elismerő oklevelet kap, mert a tudományt állítja meggyőző erővel szembe vizsgálata tárgyával, az áltudományossággal". Ugyanebben az évben a film megkapta a Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál Plakettjét is Szolnokon.

Bővebben ...

Hamis diagnosztikai funkciók miatt bírságolt a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy az Impulser-Trade Kft. „f.a.” (Impulser) megtévesztő reklámokat tett közzé a FLIR A310 hőkamera termékével kapcsolatban. A jogsértések miatt 100.000.000 forint bírságot szabott ki a GVH.

A cég 2013 második felében széleskörű népszerűsítő kampányt folytatott fent nevezett terméke megismertetése érdekében, s ennek során olyan állításokat tett, hogy a hőkamera alkalmas többek között szív- és érrendszeri, vakamint daganatos betegségek korai felismerésére.

Bővebben ...

A világvallások az evolúcióról

Az evolúcióval jó néhány alkalommal foglalkozott társaságunk, akár tudományos eredményt, akár politikus megnyilvánulását bemutatva vagy azt kommentálva, de az Értelmes Tervezettség Egyesülettel is folytattunk vitát (a részletek az alábbi linken láthatók).

Ferenc pápa kijelentésének hatására a Hír24 portál hetente jelentkező Isten tudja rovata ezúttal arról kérdezte öt világvallás képviselőjét, hogy vallásuk hogyan viszonyul az evolúció kérdéséhez. A válaszokból kiderül, hogy a különböző vallások mennyire eltérően látják az evolúció szerepét az élet kialakulásában.

Bővebben ...

Ismét bírságolt a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ezúttal három különböző, étrend-kiegészítőket forgalmazó céget bírságolt meg. Valamennyi céget elmarasztalták a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt, valamint két kft-t megtévesztő összehasonlító reklámok hirdetésében is vétkesnek találták.

Nem először fordult elő, hogy különböző cégek gyógyhatást tulajdonítottak az étrend-kiegészítőknek, holott ez élelmiszernek minősülő termékek esetében ez nem megengedett. Jelen esetben a hivatal nem vizsgálta az állítás valóságtartalmát, hanem a jogszabályi előírások be nem tartásáért szabta ki a bírságokat. A három cégnek együtt 6 090 000 Ft-ot kell befizetnie.

Bővebben ...

Sörrel koccintottak?

Valamennyien ismerjük a történetet, mely szerint az aradi vértanúkat kivégzők (egy változat szerint maga Haynau is) sörrel koccintottak a kivégzések után. Ennek emlékére magyar ember nem koccint sörrel. A megengedőbbek szerint a tilalom csak 150 évig volt érvényben, tehát ma már nyugodtan megtehetjük. Noha a történet nagyon megható, és megtalálható benne mind a mártírok iránti tisztelet, mind szabadságharcunk nem múló emléke, sajnos nem igaz. A történetet egyetlen egykorú forrás sem említi, csak jóval később terjedt el, feltehetően a sörfogyasztás hazai térhódításával párhuzamosan.

Bővebben ...

Megint nem a telepátia bizonyítéka

Kedves HVG! Az Először sikerült telepátiával üzenetet küldeni című cikkük nagyon félrevezető. Mi ebben a telepátia? A brain-computer interfésszel (BCI) megvalósított kommunikációt NEM lehet telepátiának tekinteni a „telepátia” szó konvencionális értelmében. Megfogalmazásukkal egyrészt diszkreditálják a fontos és tudományos BCI kutatást, másrészről azt a hamis látszatot keltik, mintha a telepátiát most tudományosan igazolták volna.

Bővebben ...

Történelmi tévhitek tömege - egy idegenvezető szájából

Minden utazás új élményeket kínál. Ha pedig valaki kifejezetten azért utazik mondjuk Krakkóba, hogy egy hétvégi túra keretében minél több információt szerezzen erről a városról is, egy jól felkészült idegenvezető megsokszorozhatja ezt az élményt. Egy olyan idegenvezető azonban, aki az út jó részét az alternatívnak nevezett történelmi téveszmék propagálására használja fel, intellektuális rémálommá teheti, a hogy a tényleg történelmi honlap szerzőjével megesett.

Bővebben ...

Megtévesztő őssejtbanki hirdetésért bírságolt a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal megállapítása szerint a Cord Blood Center s.r.o. és magyarországi fióktelepe megtévesztette a fogyasztókat az őssejtbanki tevékenységet népszerűsítő hirdetéseivel, ezért 7 000 000 Ft bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást.

A GVH súlyosbító körülményként értékelte a bírságkiszabás során azt, hogy vállalkozások elsősorban gyermekvállalást tervező, illetve gyermeket váró fogyasztókat céloztak meg és ez a fogyasztói kör az átlagosnál érzékenyebb a születendő gyermek egészségével, későbbi esetlegesen szükségessé váló gyógyításával kapcsolatos tájékoztatások iránt.

Bővebben ...

Végleg megoldódott a mozgó kövek rejtélye

A kaliforniai Halálvölgy (Death Valley) területének egyik legérdekesebb jelensége az ún. mozgó vagy vitorlázó kövek, melyek látszólag minden külső segítség nélkül mozognak, nyomot hagyva a sivatag homokjában, noha mozgás közben még senki sem látta őket - mostanáig.

A jelenség magyarázata már tavaly megszületett, és erről több magyar nyelvű tudósítás is napvilágot látott (pl. itt, itt és itt), és noha a mozgás modellezése hihetőnek tűnt, a kövek elmozdulását továbbra sem sikerült megfigyelni. Ezért hát "természetesen" megmaradtak a természetfelettit, a rejtélyt előnyben részesítő leírások is. A legutóbbi megfigyeléssorozat épp ezért magukra a kövekre koncentrált, és immár felvételekkel is sikerült igazolni, hogy a köveket a víz tetején úszó olvadó jég mozgatja, amelyekbe fagyva a kövek alja nyomot hagy a talajon.

Bővebben ...

Bizonyíték földrajzi elkülönülés nélküli fajkialakulásra

Noha sajnálatos módon az evolúcióval kapcsolatban politikusok is megnyilvánulnak, szívesebben számolunk be valódi tudományos eredményről.

A brazíliai Sao Paolo-i Állami Egyetem kampuszának területén olyan új hangyafajt sikerült felfedezni, amelyik egy ott élő hangyafajból fejlődött ki, azon élősködik, és már nem képes szaporodni vele. A felfedezés azért különösen jelentős, mert a fajképződés egyik legvitatottabb formáját, a földrajzi elkülönülés nélküli, ún. szimpatrikus fajképződést támasztja alá. Míg az esetek nagy részében önálló fajok a földrajzi elkülönülés következtében alakulnak ki, ez esetben egy kolónián belül figyelték meg egy, az eredeti hangyafajon élősködő, és az élősködő életmódhoz alkalmazkodó új faj megjelenését.

Bővebben ...

Magyar tudományos podcast indult

Magyar nyelvű tudományos podcastot indított a Critical Biomass blog szerzője Varga Máté és a Szertár blog szerzője Zsíros László Róbert Impakták néven. A podcast forma egy internetes rádióműsornak felel meg, amely rendszeres időközönként jelenik meg és hangfájl formátumban letölthető. Aki több podcastot is figyelemmel akar kísérni, regisztrálhat rájuk valamilyen podcast kezelő szoftverrel, amely automatikusan letölti a figyelt podcastok legújabb adásait.

Bővebben ...

Semjén Zsolt esete Teilhard de Chardinnel és az evolúcióelmélettel

A napokban végigfutott az internetes fórumokon Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nem egész két perces eszmefuttatása az evolúcióelmélettel kapcsolatban. A miniszterelnök-helyettes hivatkozott Pierre Teilhard de Chardinra, ezért utánanéztünk, hogy hogyan vélekedett ezekről a dolgokról az ötvenes években elhunyt neves teológus, filozófus, paleontológus.

Bővebben ...

Szkeptikus látnivalók a Szigeten

Az idei Szigeten is lesznek látnivalók a józan ész képviselői számára is - a Civil Szigeten mindenképp.

Augusztus 13-14-én a 42. sátorban a Történelemtanárok Egylete a vendéglátó, programjukról itt olvashatunk. Az egyletről fontos tudni, hogy többek között a tényleg blogot üzemeltetik, amelynek írásaira a Hírfigyelőben is többször utaltunk. Augusztus 14-én a Szkeptikus Társaság egyik tagja, Pálfi Zoltán lesz a vendég, elsősorban az ókorral és a magyar őstörténettel, magyar rokonsággal kapcsolatos téveszmékről beszélget vele Lőrincz László.

Augusztus 15-17. között a 10. sátorban a Szkeptikus társaság fogadja az érdeklődőket, igen változatos műsorral. Újra lesz a 2010-ben nagy sikert aratott homeopata sörkészítés, járványszimuláció, ismét láthatjuk működés közben a Hérón-szökőkutat, tervezünk kártyás járványszimulációt, és a hagyományos tesztek mellett újabbakkal és aktualizálttal is készültünk.

Bővebben ...

Újabb per tudományos vita helyett

Beperelték az Science-Based Medicine (SBM) blogot és egyik szerkesztőjét, a neves szkeptikust, praktizáló neurológust Dr. Steven Novellát. Dr. Novella itt ír az esetről: Another Lawsuit To Suppress Legitimate Criticism – This Time SBM. A téma az Etanercept (enbrel) nevű szer egyre szélesebb körű felhasználása, amelyet elsősorban egy Dr. Edward Tobinick nevű orvos támogat.

Bővebben ...

Tragikus végű cikk-visszavonás

Az év elején két cikk is megjelent japán kutatóktól a Nature-ben arról, hogy egyszerű savas stessz-kezelés hatására kifejlett egérből származó sejeteket pluripotens őssejtekké lehet alakítani. A két cikkel kapcsolatban sok kritika fogalmazódott meg és felmerült az adatok manipulációjának, de legalábbis a pongyola kísérletezésnek az erős gyanúja.

Bővebben ...

Hőségriadó avagy hűsítő mítoszok

Itt a kánikula, itt vannak a hőségriadók - és velük együtt a szokásos jótanácsok arra, hogy mire vigyázzunk és hogyan hűtsük le magunkat.

Mindenki tudja, hogy nem lehetőleg árnyékba kell vonulni, sok folyadékot kell fogyasztani, vigyázni kell az UV sugárzással. Ugyanakkor azt is nagyon sokan tudni vélik, hogy hideg vizet/hűsítőt kell inni, hideg vízben kell lezuhanyozni, a leégés ellen árnyékba kell vonulni és így tovább.

Az alábbi cikkben e mítoszoknak eredtek a nyomába:

Hogyan ne hűtsük magunkat a hőségben?

Facebook
vitaterep

Hazug termékhirdetések

"5 hét alatt 50 kg fogyás!" "A masszázságy minden gerincproblémáját megszünteti!" "A mágneses karkötő viselése helyreállítja testi-lelki egyensúlyát!" A Süsü, a sárkány hírhedt sárkányfűárusának méltó utódaival nap mint nap találkozhatunk az elektronikus és nyomtatott médiában, valamint a postaládáinkba beszórt hirdetmények tömegein. Szerencsére ezekben a termékhirdetésekben rendre előfordulnak olyan tipikus állítások,  melyek egyből óvatosságra késztethetik az olvasókat.

E termékfajták egyik leggyakoribb célcsoportját a fogyni vágyók jelentik (a diétás módszerekkel a Hírfigyelő is többször foglalkozott, ezúttal csak a legutóbbi cikkünkre utalunk). Az üzletrész internetes portál annak járt utána, hogy milyen tipikus hazugságok találhatók a fogyókúrás termékek tipikus hirdetéseiben, és mi áll az állítások mögött.

Bővebben ...

További cikkeink...

 1. Jósoljunk hibátlanul - előre
 2. A diéták veszélyei
 3. Interjú az 1848-49-es forradalom és szabadságharccal kapcsolatos tévhitekről
 4. Rémhírek a pókokról - arachnofóbiások meneküljenek!
 5. Big Brother nem csak figyel, kísérletez is
 6. GVH döntés az Avemarról
 7. Díjat nyert a Kozmosz sorozat és Neil DeGrasse Tyson
 8. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság közleménye a nyugdíjasokat átverő "ingyenes" vizsgálatokról
 9. Lökd ide a sört!
 10. Vitacikk-sorozat a homeopátiáról
 11. Idegen bankárokat kiszolgáló középkori hazaárulók avagy politikai történelemhamisítás
 12. Álhírek május utolsó hetéből
 13. Mire jók az antioxidánsk?
 14. Tudományos kamuk gyűjteménye 2.
 15. Tudományos kamuk gyűjteménye 1.
 16. A Magyar Diabetes Társaság Vezetőségének állásfoglalása a paleo-ketogen diétával kapcsolatban
 17. Az asztrológiáról a Klubrádióban
 18. Duda Ernő: Természetes vagy mesterséges?
 19. Tanítani fogják az evolúcióelméletet Izraelben
 20. A hét vendége a Civil Rádióban Hraskó Gábor
 21. Az amerikai hadsereg zombiellenes akcióterve
 22. Egyetlen mutáció is döntő változást okozhat
 23. Orvosi információk a Wikipédián
 24. Blogversenyt nyert a Ködpiszkáló blog
 25. Új ismeretterjesztő cikk a székely írásról
 26. A CIA és a vakcinációs összeesküvés-elméletek
 27. Színház: Ezo-izé
 28. Befejeződik a HAARP-program
 29. Még mindig nincs meg a rák ellenszere
 30. Matekzsenivé válhatsz-e, ha fejbevágnak?
 31. A homeopátia új törvényi szabályozása Belgiumban
 32. Blogcikksorozat a génmódosításról
 33. Vita: A halál nem a vég
 34. Új sorozat a táplálkozás alapkérdéseiről
 35. 14 milliárd év bő 4 percben
 36. A meggyőzés művészete, Halálközeli élmények - előadások a Vírus Pszicho Est keretében
 37. Szemben az egészség: az íriszdiagnosztika egy nagy kamu
 38. "Question, Explore, Discover" - Remek jelszó, fenomenális rendezvény
 39. Chemtrailnek nézett aerodinamikai kondenzcsík - megint
 40. Még mindig nincs meg a rák ellenszere - bírságolt a GVH
 41. Az Immunizáció Világhete
 42. Jenny McCarthy: I am not anti-vaccine
 43. Nessie vagy egy hajó?
 44. A Föld napja - IV. Tudományfesztivál április 24-25-én
 45. Loch Ness-i szörny - újratöltve
 46. Ez sem chemtrail - felhőmagvasítás Malajziában
 47. Homeopátia-dózis szerdán
 48. Érvelési hibák gyűjteménye
 49. Homeopátia-dózis kedden
 50. Homeopátia-dózis hétfőn
 51. Kossuth leplezte le a Habsburgok finnugor-ármányát?
 52. Homeopátia-dózis szombaton
 53. Homeopátia-dózis pénteken
 54. Folytatódik a nyelvrokonságról szóló cikksorozat
 55. A homeopátia figyelemfelkeltő hete
 56. Tamiflu botrány
 57. Visszaélés az OÉTI logójával
 58. Világvége négy lépésben
 59. Interjú Neil deGrasse Tysonnal, az új Kozmosz sorozat műsorvezetőjével
 60. Hogyan állapítható meg két nyelv rokonsága?
 61. Ne higgy a szemnek!
 62. Ejtőernyős és meteor - valóság vagy hamisítvány?
 63. Immár bizonyos: a kardfogú tigrisek és az emberek egyidőben éltek
 64. Rezsicsökkentés házilag - vagy legalább szép zöld a fénye...
 65. Minő malaszt: fogyassz melaszt! (?)
 66. Poe törvénye
 67. Tények tíz állandóan felbukkanó rák-mítoszról
 68. Megint nem találták meg Attila sírját
 69. Az eltűnő tinta legendája
 70. Probléma a homeopátiás szerekkel megint az USA-ban is
 71. A Wikipedia-alapító beszólt a holisztikus gyógyítóknak
 72. Amit a böjtről érdemes tudni
 73. Az ezoterikus gondolkodásról: egy volt szélsőjobbos diák emlékezik
 74. Kozmosz - az élet folyói
 75. GVH büntetés az Oscillococcinum gyártójának
 76. Néhány kérdés az eltűnt utasszállítóról
 77. Tíz év fogyókúrás könyvért
 78. Siralmas PISA-eredmények
 79. Az ősi gravitációs hullámok nyomában
 80. Megint a füstöt nézték chemtrailnek
 81. Hibás érvek, hasztalan diéták
 82. Hogy keressünk eltűnt repülőgépet
 83. Petőfi Barguzinban?
 84. Interjú Carl Sagan özvegyével
 85. Pálcás vízkeresők Kaliforniában
 86. Az új Kozmosz-sorozat londoni világpremierje
 87. Mi kell a világvégéhez? És mennyi az esélye?
 88. Részsiker az ausztrál antivakcinációs szervezet ellen
 89. Újabb átverés: a Protexin IBS Florea
 90. Őshonos magyar gének?
 91. Végstádiumban lévő betegek - jog a kipróbáláshoz?
 92. COSMOS - Neil deGrasse Tysonnal
 93. Gyanús weboldal felboncolva - Fuel Shark
 94. Még egyet lép a PloS One
 95. GVH bírság a Viva Natura World Kft-nek
 96. Nem az anyatejtől okosabbak a gerekek
 97. 12 év rabszolgaság - mennyire hiteles?
 98. A kisgyermeked tud olvasni? Nem igazán!
 99. Gyerek három szülőtől?
 100. Az egyiptomi hadsereg varázspálcával gyógyítana