A gyógygombás és c-peptides Varga Gábor kapta idén a Laposföld-díjat

Varga Gábor Laposföld-díja

Idén is kiadta a Föld napján a Szkeptikus Társaság a Laposföld-díjat. Az ironikus “elismerésre” azokat a magyarországi személyeket vagy szervezeteket lehetett jelölni, akik áltudományos vagy tudományellenes tevékenységükkel a legtöbbet tették a tények, a józan ész és a tudomány társadalmi elfogadottsága ellen. A nem túl hízelgő “kitüntetést” 2022-ben a különböző gyógygombákat és C-peptidet tartalmazó termékeiről hírhedté vált Varga Gábor kapta. 

A Laposföld-díjat 2021-ben indítottuk útjára, amivel egy nemzetközi színtéren már régóta népszerű hagyományt igyekszünk Magyarországon is meghonosítani. Nevezetesen, hogy a tudományos szkepticizmust, tehát a logikus érveken és megfigyeléseken alapuló kételkedést képviselő szervezetek egyfajta citromdíjat adományoznak azoknak, akiknek a munkásságát össztársadalmi szempontból, a tudományba vetett bizalom és tényeken alapuló gondolkodás tekintetében a legkárosabbnak vélik. Ilyen például Németországban az Aranydeszka-díj, Nagy-Britanniában a Rozsdás Borotva-díj vagy éppen Portugáliában a Repülő Egyszarvú-díj.

A Laposföld-díj odaítélése egy kétkörös kiválasztási folyamat alapján történt, ahol a nagyközönség jelölhetett és szavazhatott, majd végül az öt legtöbb szavazatot kapott “döntős” közül a Szkeptikus Társaság tagjai szavazták meg, ki legyen a díjazott. A díjátadó ceremóniára április 22-én, a Föld napján került sor. Az eseményről készült felvétel megtekinthető a Facebook oldalunkon.

Az idei mezőnyből Varga “Gyógygomba” Gábor érdemelte ki az első helyezést 

“A Gazdasági Versenyhivatallal való szűnni nem akaró hősies hadakozásáért és mazsolázgatással összeszedett tanulmányokkal való érveléseiért olyan meredek állítások alátámasztására, mint hogy “minden gomba jó valamire…”, illetve hogy “a gombák világa tulajdonképpen egy gyógyszertár”, és különösen a Covid világjárvány idején valódi gyógymódok helyett hiú ábrándokkal való sikeres kereskedéséért.” 

Varga Gábort – a többi döntős jelölttel együtt – természetesen meghívtuk a rendezvényre, de – a többi jelölthöz hasonlóan – nem jelent meg. Pedig az oklevél mellett a “Fake!” című könyv egy példányát is felajánlottuk a díjazottnak abban a reményben, hogy belátja: amit addig képviselt, az szembe megy a józan ésszel és a tudománnyal…

A házon belüli szavazáson második legtöbb szavazatot Dúró Dóra kapta. A jelölés indoklása: 

“Oltásellenes és járványtagadó nézeteiért, valamint áltudományos alapokra helyezett politikai őrjöngéseiért, különös tekintettel a 2020-as könyvdarálással egybekötött kirohanása utáni transz- és homofób megnyilvánulásaira a 2021. évben.”

Az alábbi három delikvens is bekerült a “legjobb” öt közé:

Gődény György,
aki több mint 2200 szavazattal toronymagasan vezetett a közönségszavazás végén, de a Szkeptikus Társaság tagsága végül nem őt választotta. Ő “az áltudományos és tudományellenes nézetek, valamint az összesküvés-elméletek szűnni nem akaró terjesztésért” kapta a jelölést, “illetve azért, hogy az átveréseivel elért népszerűségére alapozva politikai babérokra is tört, tovább rombolva ezzel a magyar közélet színvonalát.”

A tavalyi díjazott "Orvosok és egészségügyi dolgozók a tisztánlátásért"
szintén jelentős szavazatszámmal zárta a közönségszavazást, azonban idén már nem jutott nekik a díjból. Mindezt “a koronavírus járvány ideje alatt továbbra is széles körben kifejtett tudományellenes és népbutító tevékenységükért, illetve a vírusbagatellizáló, járványrelativizáló áltudományos gondolatok veszélyes terjedésében játszott változatlanul kiemelkedő szerepükért.”

Az Origo.hu "Mind tudományos, mind pedig közéleti/politikai téren tartósan vállalhatatlan "hírszolgáltatásukért", a "tények" túlontúl szabad értelmezéséért és a propaganda célok mellett a klikkek maximalizálásának kizárólagos hajhászásáért" jutott be a döntősök közé.

Fontos megjegyezni, hogy a díjjal nem az a célunk, hogy bárkit is nevetség tárgyává tegyünk, hanem hogy felhívják a figyelmet arra, hányan hányféle módon verik át a média- és termékfogyasztó állampolgárokat anyagi vagy politikai haszonlesés céljából. Ezért nagyon fontos a párbeszéd, a tájékoztatás, amely egy fontos eszköz lehet az egyre terjedő áltudományokkal szembeni küzdelemben.

A Szkeptikus Társaság továbbra is igyekszik a maga módján hozzájárulni ehhez a munkához és egyúttal mindenkinek figyelmébe ajánljuk a napokban megjelent "Sarlatánok kora" című kötetet, melyben többek között a díjátadó ceremónia előtti beszélgetésben résztvevő három vendég, Falyuna Nóra nyelvész, tudománykommunikációs szakember, Krekó Péter szociálpszichológus és Hanula Zsolt újságíró, a Telex szerkesztője is közreműködött szerzőként és szerkesztőként.