IDÉN IS KIOSZTJA A LAPOSFÖLD-DÍJAT A SZKEPTIKUS TÁRSASÁG

Április 1-je alkalmából, de komoly kezdeményezésként a Szkeptikus Társaság Egyesület idén már második alkalommal hirdeti meg a Laposföld-díjat.

A “kitüntetést” azon Magyarországon élő/működő személyek vagy intézmények, szervezetek valamelyikének adományozzuk, akiknek az elmúlt évben tanúsított munkásságát a nagyközönség és a Szkeptikus Társaság is a legkárosabbnak ítéli össztársadalmi szempontból, különös tekintettel a tudományba és a tényekbe vetett bizalom megrendítésére.

2021-ben a díjat a Föld Napja utáni napon, április 23-án adtuk át online esemény formájában az „Orvosok a Tisztánlátásért“ csoport prominens személyiségeinek, Gődény Györgynek, Tamasi Józsefnek, Pócs Alfrédnek és Lenkei Gábornak, akik – bár kaptak meghívót az eseményre – nem tették tiszteletüket. A díjátadó eseményről készült videót itt lehet megtekinteni: https://fb.watch/c5-pRsuu3e/

A jelölési folyamatban fontos kritérium, hogy a megnevezett személy vagy szervezet az alább felsorolt tevékenységek közül legalább egyben “elévülhetetlen érdemeket szerzett”:

  • Áltudományos nézetek terjesztése

  • Tudományellenes és/vagy tudománytagadó megszólalások

  • Szélhámosság

  • Közönséget megtévesztő állítások, álhírek terjesztése

  • Összeesküvés-elméletek alkotása és/vagy terjesztése

  • Fogyasztók megtévesztése

  • Svindli termékek gyártása és/vagy forgalmazása

  • Fent meg nem jelölt, de hasonló jellegű tevékenység

A díjazott végső kiválasztásánál fontos szempont, hogy a jelölt országosan ismert legyen, hiszen senkinek sem szeretnénk lendíteni az ismertségén, aki a fent felsorolt tevékenységek bármelyikében “jeleskedik”

A kiválasztási folyamat első részeként a Szkeptikus Társaság Facebook oldalán, az erről szóló kiemelt poszt alatti kommentek formájában, valamint a Szkeptikus Társaság vitacsoportban közzétett szavazáson gyűjtjük a jelöléseket és a jelöltekre leadott szavazatokat. A szavazáson való részvételhez a csoportba való jelentkezés nem szükséges.

A csoportban kiemelt posztként április 1-től április 14-én éjfélig lesz megtalálható a szavazás. Ezt követően közzétesszük az 5 legtöbb szavazatot kapott jelölt (“A döntősök”) névsorát, akik megfelelnek a kiírás valamennyi kritériumának. Végül a Föld Napján, április 22-én egy kisebb ceremónia keretében kihirdetjük, hogy közülük a Szkeptikus Társaság tagságának belső szavazása alapján végül kinek ítéli a díjat. Erre a rendezvényre természetesen a sajtó képviselőit is szeretettel várjuk, az erre szóló meghívót külön levélben küldjük majd el.

Ezúton mindenkit sok szeretettel meghívunk, hogy vegyen részt a következő Laposföld-díj várományosának kiválasztási folyamatában!

Lássuk, ki a legérdemesebb a Laposföld-díjra kerek e világon!

Tisztelettel:
A Szkeptikus Társaság elnöksége